Логотип


Головна Підтримка Iнтернет

Що таке дводіапазонний Wi-Fi роутер

Archer C7

Безпровідний зв’язок зручніший і має свої переваги, але прогрес не стоїть на місці, стандарти передачі даних покращуються, виробники випускають нове обладнання і, якщо ви задумувались над заміною старого роутера або просто цікавились поточним станом на ринку безпровідного зв’язку, ви певно помічали такий термін як «дводіапазонний роутер».

Дводіапазонний роутер — це, фактично, звичайний роутер, який може створювати дві мережі: одну на частоті 2,4 ГГц, іншу — на частоті 5 ГГц. У принципі, будь-який роутер, який може працювати на обох цих частотах, називається дводіапазонним. Однак зараз, коли кажуть «дводіапазонний роутер», мають на увазі, що він підтримує найшвидші на даний момент Wi-Fi стандарти — 802.11n та 802.11ac для діапазонів 2,4 ГГц та 5 ГГц відповідно.

У чому різниця між цими діапазонами та стандартами?

Найбільша різниця полягає, як це не дивно, у більшій швидкості. В ідеальних умовах триантенний Wi-Fi роутер, що працює на частоті 2,4 ГГц, використовуючи стандарт 802.11n, дозволить досягти швидкості 450 мбіт/с. Ключові слова «в ідеальних умовах». Довші хвилі на цій частоті кращі для більших відстаней, проте оскільки дана частота переповнена не тільки Wi-Fi роутерами, але й іншими пристроями, які її використовують, наприклад мікрохвильовими печами, безпроводовими телефонами або різноманітними Bluetooth пристроями, то й швидкість дуже часто не відповідає сподіванням. Більша кількість пристроїв у результаті призводить до меншої швидкості, перерваному зв'язку та збільшеному очікуванню відповіді на ваші запити. Зазвичай ситуація на частоті 2,4 ГГц може бути такою:

Wifi Analyzer

Розглянемо тепер такий самий триантенний роутер, тільки він буде підтримувати стандарт 802.11ac (даний стандарт працює тільки на частоті 5 ГГц). Швидкість передачі на такому роутері може досягати 1300 мбіт/c, до того ж цей діапазон менш зайнятий:

Tiny Wifi Analyzer PRO

Це досягається також за рахунок того, що в даному діапазоні більше каналів, які не перетинаються.

Tiny Wifi Analyzer PRO 5Ghz

На частоті 5 ГГц є 23 канали шириною 20 МГц на відміну від частоти 2,4 ГГц, де таких каналів усього 3.

Проте це не всі переваги стандарту 802.11ac. Розглянемо й інші.

Переваги дводіапазонних роутерів

Про збільшення швидкості вже згадувалось, та хотілось би ще раз зауважити: мережа на частоті 5 ГГц дає більші швидкості, що ідеально підходять для потокової передачі відео у високій якості, онлайн ігор і задач, для яких потрібна більша пропускна здатність каналу. Це особливо актуально для багатоквартирних будинків, де ваше обладнання ділить обмежену кількість каналів на частоті 2.4 ГГц з іншим Wi-Fi обладнанням, яке знаходиться поблизу. Хоча радіус і буде меншим, ви побачите, що загалом ваше Wi-Fi з’єднання стабільніше на частоті 5 ГГц.

Окремо хотілось звернути вашу увагу на технологію MU-MIMO. Це нововведення стандарту 802.11ac, яке особливо актуально при великій кількості підключених пристроїв. До 802.11ac всі стандарти 802.11 були одно-клієнтськими, тобто в окремий момент часу інформація передавалась тільки на один пристрій. У новому стандарті реалізована передача даних декільком пристроям — до 4-х клієнтів одночасно.

Із стандартами та перевагами розібрались, та залишається питання:


Чи працюватиме мій пристрій на частоті 5 ГГц?

Щоб визначити це, вам слід ознайомитись з технічними характеристиками вашого пристрою (планшета, телефона, ноутбука). Якщо воно підтримує стандарт 802.11ac, то буде працювати на частоті 5 ГГц.

Ви можете встановити це експериментально: якщо ваш пристрій бачить дві мережі, які роздає дводіапазонний роутер, отже робота на частоті 5 ГГц підтримується.

Ті пристрої, які цю частоту не підтримують, як і раніше зможуть підключатись до мережі 2,4 ГГц.


Чи варто купляти дводіапазонний роутер?

Дводіапазонний роутер стане у пригоді, якщо у вас велика кількість пристроїв, низька швидкість, переривається зв’язок, тривала буферизація (актуально для смарт телевізорів) при потоковому відео.

Якщо ви використовуєте вай-фай для перегляду сторінок в інтернеті, то швидше за все після заміни роутера ви не побачите особливої різниці. Те саме стосується онлайн ігор, де важливішим є показник пінгу.

У разі, якщо у вас немає роутера, і ви тільки плануєте його придбати, ми радимо відразу купляти дводіапазонний роутер. Покупка дводіапазонного роутера — це вирішення питань з Wi-Fi на наступні кілька років.

Дякуємо вам за відгук
Ви можете оцінити статтю

Техническая диагностика:

Введите номер договора и пароль

Для того что бы провести техническую диагностику вы должны быть в системе, что бы мы могли найти проблему.